04.11.2010 21:06:21

Ako zistim ci mam automaticke zapinanie volnobeziek alebo manuale ? PO prestudovani diskii som si myslel ze som o nieco mudrejsi ale tak tomu nieje. Chcem sa opytat, ked zapnem pohon 4x4 cize dam tu malu packu do polohy 4L mal by byt zapnuty aj predny nahon? Pytam sa preto, lebo som minule vytahoval jednu dodavku z priekopy a zapol som 4x4 no hrabali mi iba zadne kolesa. Predok vobec nehrabal. Ci to ma byt tak, alebo by sa mal hrabat aj predok.
Dakujem

Dneska som mal auto na zdvihaku. Vsetky 4 kolesa vo vzduchu. Pri zapnuti 4x4 sa predne kolesa vobec netocia ani do predu ani do zadu. Kardan z prevodovky do predneho diferencialu sa zapne. co to moze podla vas byt ?

Ahoj, jestli máš R20, která je tvé foto, tak máš určitě automatické volnoběžky. Manuální poznáš, když je uprostřed volnoběžky 6-tihranná hlava šroubu nebo nálitek na ruční pootočení volnoběžky. R20 u nás mají z výroby automaty. Pokud Ti občas nejde 4x4, zvedni auto, zhasni motor, zařaď 4x4 a zkus otáčet samostatně předními koly. Pokus některé kolo volně protáčí, tak nespíná volnoběžka. Potom jsou 3 možnosti opravy :
1. někdy stačí volnoběžku demontovat, vyprat v benzínu, namazat a a namontovat ( montáž volnoběžky musí být ale precizní - volně nasadit rukou až si sama sedne bez odporu na náboj ) jinak nebude fungovat
2. když první možnost nefunguje, tak vyměń brzdičku ( nová cca 2.700,-Kč )
3. a naposledy vyměnit celou za jinou

http://www.nissanclub.cz/...00?=cze#message122300
tady najdeš fotku jak vypadaj ty automaty a jak psala Terrano skusil bych je vyčistit a uvidíš pak je ještě možnos koupit macanickou od ARB vychází cenově líp než kupovat nový automaty

Tak cez vykend sa nato pozrem. Auto som kupoval z dovozu u Talianska a su na nom iba cestne gumu. Predajca mi hovoril ze ho mal starsi pan, a ze ho pouzival iba na cestach, cize ako pisete, je pravdepodobnost ze pohon 4x4 nebol vyuzity dlho a mohlo sa to tam nejako zaspinit. Demontovat to mozem aj bez demontaze kolesa ano ? a ake mazivo pouzit na tie volnobezky.

Můžeš opravovat bez demontáže kola a bez zvedáku na zemi. Vazelína může být běžná lna ložiska.

Ale s vazelinou opatrně....jen lehce namazat...jak to nacpeš plne tak to zase fungovat nebude.

Já používám Plastické mazivo AV2 voděodpudivá pozůstatky z byvalého zaměstnání

No nepodarilo sa mi zatial povolit tie imbusove matice. Strasne silno je to tam zatiahnute. Musim to dat asi spravit do servisu. A skusal som na zvihaku s vypnutym motorom zaradit 4x4 a pretocit prednymi kolesami ale tocia sa uplne lahko. Uvidim co mi povie moj mechanik ked to rozoberie.

Pokud zvedneš předek ,zařadiš 4x4 a zatočíš kolama tak se vždy budou točit lehko ,protože automaty ti nikdy takhle nezaskočí.
Aut. valnoběžky ti zaskočí až pokud se poloosa začne točit rychleji než kolo......nech zvednute auto,vyřad 4x4 a rukou začni točit s KARDANEM,poloosy se začnou otáčet (kolo musi stát) a po chvilce (cirka pul až jedna otačka poloosy) musi zaskočit a začne se otačet i kolo...pokud nezaskočí tak je chyba.
tento pokus mi vždy fungoval u všech aut s automatickýma volnoběžkama.

ok skusim to zajtra tak. ked to nepojde tam musim nejako vybrat tie volnobezky a vycistit ich

Pokud jsi to ještě neskušat tak poklepej kladivem po těch imbusových šroubech....pak by měly jít povolit....taky jsem s tim občas bojoval..

A tiez si mal nejaky takyto problem ? Rozbehal si to nakoniec, ci si kupil nove volnobezky ?

Měl...vždy jak jsem nějake dovezl na opravu,problém je v tom že ty automaty by se měly tak co 15000 km nebo aspoň jednou ročně rozebrat,vymýt benzinem (třeba) a znova lehce namazat.
Ale skoro každy majitel na to prdí nebo o tom neví a ta stara vazelina co tam je tak zatuhne a volnoběžky zustanou slepene a nefungujou.
Zatím mi vždy stačilo je vymyt,skontrolovat jestli nejsou poškozené nebo očesané,pak je namazat a šlapaly jak za mlada.

ok. tak ja ich zajtra bezpodmienecne vyberiem a vycistim. a taka otazocka, ako zistim ci je osuchana alebo poskodena. SU tam nejake ozubene kolieska ktore do seba maju zapadat ?

jak ji vykucháš tak na dně tělesa jsou zuby a na unašečí co je na te části na poloose taky...ty do sebe zapadají.

No dneska som to rozobral. Z laveho kolesa volno bezka bola v celku dobra. nic sa neoddelilo. Vycistil som ju bol tam riadny bordel. Teraz sa toci uplne lahko. Z praveho to uz nebolo take jednoduche. Celkovo to islo tazko dole a ked som ju vybral , tak ostala cosi dnika na takom pliesku. Potom som to porovnaval s tou druhou a je tam cosi odsiepene z toho sedla ako dosada na poloos. Na takje spruzinke je ako keby podlozka a proti sebe su na nej nejake zarazky. No tie boli vylomene a vypadli uplne von. Pravdepodobne bude problem tam . Da sa nieco taketo zohnat, alebo musmim kupovat komplet nove volnobezky.

v NISSANU se nechaj sehnat souto brzdičky tady u nás za to chtěj 2.700,-Kč ale nechaj se sehnat

alebo rucne ATV myslim ze su u vas zohnaelne cca za 6000 na obe strany

taky řešení nevrtat se v tom a koupit nové a je klid

No objednal som si volnobezky manualne od firmy AVM. Dneska som ich uspesne namontoval no este som nemal kde to vyskusat. zajtra idem na chatu tak to hned vyskusam.

Dobrá volba ....taky už dávno používám manuály....sice ne AVMka,ale Mile Markery...ale su spokojeny.

KOnecne vsetko ide ako ma ..je to parada. Necakal som ze to az tak pomoze ale na chatu mozem doslova ist po "lese"

franky: nahodou si to nenafotil ,myslim tu vymenu

nie preco

na tom není co fotit. vymontuješ-namontuješ

Ahoj chalani, chcem sa Vas chalani spytat ohladne volnobeziek, mam terrano II, vsetko bolo doteraz ok, 4x4 aj redukcia. Po prvom snehu ked sa roztopil som teraz vypol som 4x4 a pri neutrale ked sa blizi auto k zastaveniu zacne mi vydavat zvuky podobne defektu kolesa a strasne mi buchne v prednej casti auta ako keby v naprave ako keby som mal pokazene volnobezky alebo co, co si o tom myslite. Ked zaradim 4x4 ako keby ani nesla na displei je ikona zobrazena. Cuvam dozadu ako je v manuale idem dopredu a pod. Nic stale mam zvuk jak keby som mal sfuknute gumy a pred zastavenim na neutrale mi tam treskne ja slak. Dakujem za odpoved! Robo

To vypadá že ti nechce sepnout volnoběžka rozmontovat vyčprat v technickým benzýnu decentně máznout a namontovat zpět při tý příležitosti skntrolovat jestly tam není něco v háji

Dakujem Ti, prajem vsetko dobre Tebe aj ostatnym v Novom roku, dakujem za odpoved.

Mam otazku. Chcem kupit volnobezky ale automaty, mam taku moznost ale je to z Terrana z roku 1994. Mozem tam take volnobezky dat pojde to, ked mam rocnik 1999 ?

Diki za odpoved

Mělo by to pasoval,ale spočítej si zuby na poloosach....dělaly se na terrana 27 a 28 zubu....abys nekoupil volnoběžku s 28 zuby a ty měl na poloosach 27

diki poratam to dnes

koupils? kdyžtak mám

nie este nie . Skor sme tu riesili s "fi.lip"om ze pouzit pevnu zatku namiesto volnobeziek .. zatial som viacej nakloeny tej variante. Volnobezky mam nove a len rozmyslam do buducna. uvidim ako dlho to vydrza tie AVM naboje

Nedávno jsme rozebírali moje Terrano kvuli volnému ložisku:
Od roku 2000 nemá terrano volnobežky,poloosa se stále točí i s vypnutým předním náhonem,to znamená že na novějších typech viz . od roku 2000 je to natvrdo,Vysvětlení,každý terranista do roku 2000 má zapínání v kokpitu řidiče+ bud manualní volnoběžky nebo automatické volnoběžky,manuáli jak každý ví se musí ještě navíc pootočit z 4x2 na 4x4,novější terrana mají odbourané tyto volnoběžky a vše se ovládá v kokpitu řidiče ,nemají vůbec nic,to zanmená že když na novějším terranu začne křápat v předním kole,tak to není vžádném případě volnoběžka,ta tam není ! jen poloosa a ložiska,není se tam co posrat,problém může být bud v ložisku,nebo v kloubech nebo hůř bud celá poloosa nebo v převodovce ! ale né ve volnoběžce.

Tak jsem rozhodnutej.Hned po sraze jdu namontovat manuální volnoběžky!

no to by mě zajímalo kam je chceš namontovat

Já nikam ale mám kluky co mi to předělaj.Navíc je to na počkání a lze ty naše pevný jednpduše udělat a nestojí to tolik.Navíc mám svý důvody který mě o tom přesvědčili po tom co jsem to s nima skusil.
zdroj internet